«Здорові напої та фітонапої в системe здорової їжі», – саме під такою назвою у Поліському національному університеті 25 травня колектив кафедри здоров’я фітоценозів і трофології спільно із представниками житомирського підприємства ПрАТ «Ліктрави» влаштували тематичний захід, у рамках якого провели круглий стіл «Ефективне вживання безалкогольних і не газованих напоїв – запорука здоров’я та довголіття». Також присутні могли ознайомитися і продегустувати різні харчові, оздоровчі та лікувальні фітонапої.
Крім цього, було представлено 124 напої для реєстрації Національного Рекорду України «Найбільша кількість оздоровчих і лікувальних напоїв та фітонапоїв на одній локації», який зафіксувала керівник Національного реєстру рекордів України Лана Вєтрова.
«124 напої представлені на одній локації. Це означає, що ми можемо сьогодні оголосити нове досягнення України в категорії «Наука і Технології». Мені дуже приємно, що у Житомирі продовжується історія рекордів. Ми здивовані, що досі ніхто такого рекорду не запропонував. Рекорд показує багатство природи і її вплив на наше здоров’я і лікування», – повідомила Лана Вєтрова та вручила відповідні сертифікати організаторам.
Круглий стіл відбувся за участю проректора з питань економічного розвитку та безпеки Юрія Демяненка, проректора з наукової роботи та інноваційного розвитку Людмили Романчук, керівника відділу маркетингу ПрАТ «Ліктрави» Наталі Дітківської, керівника служби якості та розвитку Валентини Нежуваки, які презентували свою продукцію, розповіли про її особливості, обсяги переробки сировини та обсяги виробництва, завідувача кафедри здоров’я фітоценозів і трофології Михайла Клюкевича, викладачів та студентів Поліського національного університету, ін.
Зокрема, Михайло Клюкевич розповів про науково-освітній підхід формування співробітниками висококваліфікованих фахівців на основі принципово нових унікальних освітніх програм, здатних створити передумови забезпечення сталого здоровя фітоценозів і отримання безпечної та якісної фітопродукції для доброї їжі, включаючи і вживання фітонапоїв.
Доцент кафедри здоров’я фітоценозів і трофології Сергій Вигера звернув увагу на необхідності введення в Україні новітнього науково-освітнього напрямку «трофологія», що вивчає закономірності живлення органічного світу і на цій базі – особливості доброї їжі, включаючи напої. З цією метою вперше в Україні колектив кафедри видав навчальний посібник трофології, у якому з-поміж іншого йдеться про особливості правильного вживання різновидностей напоїв, що стало поштовхом до встановлення відповідного рекорду.
«Ми представляємо як сертифіковані, так і зареєстровані напої, – поділився Михайло Ключевич. – На цю продукцію є дозволи. Вона продається у вільному доступі. Ми надали харчові напої, які мають здебільшого оздоровчі властивості».
Серед корисних напоїв, які були представлені на фіксації рекорду, декілька – запатентовані напої Поліського національного університету: фіточай з антиоксидантними та імуномоделюючими властивостями, композиційні фіточаї «Гармонія» і «Довголіття».
Керівниця відділу маркетингу ПрАТ «Ліктрави» Наталія Дітківська розповіла про асортимент чаїв компанії. Серед улюблених чаїв споживачів – ромашкові, мʼятні, липа, каркаде, шипшина, чебрець. Популярністю користуються фруктові чаї, грудні збори, квіткові та заспокійливі.
«Станом на 2021 рік, підприємством було виготовлено більше 9 млн упаковок лікарських засобів і 1 млн 400 упаковок дієтичних добавок. Перероблено було близько 900 т сировини. Збір сировини для виготовлення травʼяних зборів відбувається як на території України, так і за її межами. Імпортерами виступають Узбекистан, Грузія, Індія, Єгипет», – пояснила експертка компанії «Ліктрави» Валентина Нежувака.
Пресслужба Поліського національного університету