У стінах Поліського національного університету 17 червня в рамках проєкту «Діалог влади та бізнесу» начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко та ректор, депутат обласної ради Олег Скидан вітали з професійним святом фермерів Житомирщини. Людей, які своєю невтомною працею поєднують в єдине ціле споконвічну любов до рідної землі, добробут української економіки та основи продовольчої безпеки не лише українців, а й світу.
«Фермерство – це не просто професія, це – покликання, що вимагає повної віддачі. Я особисто переконався в цьому навесні 2022 року, коли російські літаки ще літали над Житомирщиною, а ворог стояв на порозі області. Тоді, під час наради щодо захисту області, голова однієї з громад несподівано запитав: “Коли можна починати готувати поля до посівної?” Це питання в розпал боїв та бомбардувань було настільки незвичним та дивовижним. Тоді я зрозумів: попри війну, наші фермери впевнено тримали і тримають тил. Вони розвивають економіку, сіють під сиренами, збирають урожай серед небезпечних “сюрпризів” війни, оберігають села і дають роботу там, де це особливо цінно», – зазначив Віталій Бунечко.
До заходу також долучилися директор Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Павло Куц, в.о. начальника ГУ ДПС у Житомирській області Олександр М’ясковський та начальник ГУ Держпродспоживслужби у Житомирській області Олександр Кузьменко, ін.
У Житомирській області успішно працюють 670 фермерських господарств. Це 51% від усіх агровиробників регіону, що свідчить про колосальний потенціал і динамічний розвиток цієї стратегічної галузі. Особливо тішить, що фермерство стає справжньою сімейною справою. Батьки передають дітям свій досвід і любов до землі, а молодь додає сучасні технології. Це і є запорука успіху. Особливої поваги заслуговують жінки-фермерки. Майже 18% господарств Житомирщини очолюють саме вони. Їхні досягнення відомі не лише в області, а й далеко за її межами. Це справжні лідерки, які змінюють обличчя агросектору. Фермери Житомирщини ще й потужна фінансова опора. За 2024 рік до бюджетів усіх рівнів вони сплатили близько 280 млн грн податків – це майже на 30% більше, ніж у 2023-му. Лише за I квартал 2025-го – вже понад 80 млн грн, що у 1,6 раза перевищує показники минулого року. Фермери області не стоять на місці: все більше з них впроваджують власну переробку, виходячи на новий, більш прибутковий рівень бізнесу. Вони активно інвестують в інновації та сучасні технології: від систем крапельного зрошення та мульчування до моніторингу полів за допомогою дронів і сенсорів. Сучасні сортувальні лінії, GPS-трекери на техніці – все це дозволяє їм підвищувати врожайність та ефективність.
За словами ректора Олега Скидана, серед очільників та працівників фермерських господарств регіону значна частина – випускники Поліського національного університету різних років. Для когось здобуття вищої фахової освіти стало стимулом і стартом для початку власної справи, а хтось, здобувши досвід, прийшов за дипломом та якісними знаннями в обраній сфері.
Від себе особисто та від імені керівництва Житомирської обласної ради і депутатського корпусу Олег Скидан подякував фермерам за їхню невтомну працю, любов до рідної землі та вагомий внесок у розвиток аграрного сектору області. Він побажав їм нових здобутків, впровадження інновацій та стабільного розвитку, а також вручив подяки й грамоти.
Пресслужба Поліського національного університету