КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ
пілотного проєкту з навчання жінок-фермерів
прогресивним принципам ведення рослинництва, що реалізовано на базі Поліського національного університету спільно з Департаментом агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації за спонсорської підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)
На базі Поліського національного університету було реалізовано пілотний проєкт з навчання жінок-фермерів прогресивним принципам ведення рослинництва в рамках реалізації допомоги у відновленні аграрного сектора України, який проводиться спільно з Департаментом агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації за спонсорської підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) згідно меморандуму.
Ректор університету Олег СКИДАН підкреслив, що у важких умовах війни в Україні основний тягар сільськогосподарського виробництва лягає на жінок, тому впровадження та реалізація даного проєкту є вкрай важливою та актуальною, саме для жінок-фермерів. Важливість даного напрямку відмітила і заступник голови Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації Ніна ДОБРИНСЬКА, яка ознайомила учасників з сучасним станом аграрних підприємств Житомирщини, проблемами, перспективами та програмами державної підтримки аграрного сектору, що в сучасних умовах є вкрай необхідним та вважливим. Вона зазначила, що проведення даних заходів сприятиме успішному розвитку сільськогосподарського виробництва, не лише на Житомирщині, а й в цілому в нашій державі.
До проєкту було залучено 25 жінок-фермерів і професорсько-викладацький склад університету.
Декан факультету інформаційних технологій, обліку та фінансів, кандидат економічних наук, доцент Олександр КОВАЛЬЧУК висвітлив особливості, специфіку та перспективи розвитку агробізнесу в Україні та недержавних грантових програм для допомоги сільськогосподарським виробникам. Керівник навчально-наукового центру екології та охорони навколишнього середовища, доктор сільськогосподарських наук, професор Тетяна ФЕДОНЮК окреслила перспективи європейського партнерства у галузі екологічного сільського господарства та застосування передових європейських практик запобігання появі бур’янів у сільськогосподарських культурах, у традиційному, органічному та змішаному землеробстві. Жіночій спільноті фермерок представлено складові частини та інструменти проєкту AGROSUS, який реалізується у одинадцяти біогеографічних регіонах Європейського Союзу та асоційованих країнах та запропоновано долучитися до Регіональної спільноти стейкхолдерів AGROSUS на базі Поліського національного університету для розробки агроекологічних стратегій управління бур’янами у ключових регіональних сільськогосподарських культурах та їх співвалідації.
Блок 1. ВИБІР НАПРЯМКУ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ДІЯЛЬНОСТІ
В рамках цього блоку завідувач кафедри ґрунтознавства та землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Сергій ЖУРАВЕЛЬ презентував особливості та специфіку рослинницького напрямку для ефективного ведення агробізнесу. Було окреслено перспективи вирощування лікарських та нішевих культур, що на сьогоднішній час є найменш реалізованим та найбільш перспективним аспектом сільськогосподарської діяльності і ефективно може бути реалізоване на невеликих площах, потребує мінімального внесення добрив, є конкурентноздатним і має високу економічну ефективність. Також було презентовано ще один цікавий напрямок, який набуває все більшої популярності не лише в Україні, а й за кордоном – вертикальне сільське господарство (агро-сіті), що дає змогу на невеличких відкритих площах і в приміщенні вирощувати різні види зеленних, пряних культур, харчових квітів для здорового харчування, з можливістю отримання зазначеної продукції впродовж усього року.
Жваву дискусію викликала презентація щодо розсадництва та овочівництва у відкритому і закритому ґрунті доцента кафедри технологій у рослинництві, кандидата сільськогосподарських наук Юрія РУДЕНКА. Про особливості та специфіку ведення плодівництва та ягідництва розповів доцент кафедри технологій в рослинництві, кандидат сільськогосподарських наук Вадим ПЕЛЕХАТИЙ, який охарактеризував основні культури даного напрямку щодо перспектив їх промислового вирощування у Поліському регіоні. На завершення даного блоку кандидат сільськогосподарських наук Віра ПОЛІЩУК розкрила професійні тонкощі створення ферми по вирощуванню вермибіоти.
Учасники проєкту в рамках набуття практичного досвіду мали можливість ознайомитись зі зразками різних видів насіння лікарських, нішевих культур, перспективних кормових трав, а також олій з них. Було презентовано бокси з мікрозеленню, а також посібники науковців Поліського національного університету з даного напрямку.
БЛОК 2. ТЕХНОЛОГІЧНИЙ
Доцентом кафедри ґрунтознавства та землеробства, кандидатом сільськогосподарських наук Ларисою ДОВБИШ було висвітлено особливості впливу ґрунтово-кліматичних умов на вибір певних видів культур та технологічні процеси їх вирощування. Проведено ґрунтовний аналіз традиційної технології вирощування, характерної для зони Полісся. Жваве обговорення точилося навколо основних етапів технологічного процесу вирощування високомаржинальних сільськогосподарських культур. В рамках практичної частини учасники проєкту прийняли участь у визначенні гранулометричного складу ґрунту, відвідали музей ґрунтознавства та сертифіковану спеціалізовану агрохімлабораторію Поліського національного університету. Крім того, основні ланки традиційного сільського господарства розкрив доцент кафедри ґрунтознавства та землеробства, кандидат сільськогосподарських наук Руслан КРОПИВНИЦЬКИЙ.
Базові аспекти та передові практики альтернативного сільського господарства були презентовані завідувачем кафедри ґрунтознавства та землеробства Сергієм ЖУРАВЛЕМ. Було розкрито принципи і основні елементи таких систем, окреслено їх переваги. Дискусійним виявилось питання контролю бур’янів, шкідників і хвороб у органічній системі землеробства. Особливо активно учасниками обговорювались ризики, що виникають при переході до органічного землеробства. Ними акцентувалась увага на необхідності належної державної підтримки органічного сектору.
Особливу увагу учасників було зосереджено на аналізі двох цікавих напрямків сільськогосподарського виробництва: найстарішого – біодинамічного землеробства та сучасного напрямку – агро-сіті, що набуває світової популярності і є перспективним для нашої держави. Були розглянуті технологічні процеси, особливості посіву та догляду, динаміка розвитку сільськогосподарських культур, а також принципи створення біодинамічних препаратів. Також проаналізовано перелік культур, які можна використовувати в якості мікрозелені, розглянуто цікавий напрямок використання харчових квітів, технологічні аспекти модульних систем для вирощування мікрозелені.
БЛОК 3. ОСОБЛИВОСТІ ЗБЕРІГАННЯ ТА РЕАЛІЗАЦІЇ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
Доцентом кафедри технологій у рослинництві, кандидатом сільськогосподарських наук Ігорем ДЕРЕБОНОМ було розкрито особливості зберігання та реалізації сільськогосподарської продукції, адже за умов сьогодення, коли війна порушила практично всі логістичні схеми реалізації виробленої продукції, це є не лише актуальним, але й болючим питанням для сільськогосподарських товаровиробників, а, особливо, малих фермерів. Жвава дискусія виникла навколо технологічних прийомів зберігання овочевої продукції, яка потребує специфічних температурних режимів, зволоження і, у ряді випадків, спеціальних газових сумішей. Крім того, було проаналізовано специфіку ведення нормативно-технічної документації, яка необхідна для реалізації сільськогосподарської продукції на внутрішньому та зовнішньому ринках.
БЛОК 4. ОРГАНІЧНЕ ВИРОБНИЦТВО ТА СЕРТИФІКАЦІЯ ОРГАНІЧНОЇ ПРОДУКЦІЇ
Фахівцями компанії «БТУ-ЦЕНТР» було проведено ознайомчий практичний семінар «Органічне землеробство та інтегрування біологічних препаратів в технології вирощування сільськогосподарських рослин». Представники компанії розповіли про широкий спектр екологічно безпечних, селективних, а також ефективних біопрепаратів. Особливу зацікавленість учасники проєкту проявили до механізму дії та практичного використання препаратів компанії, зокрема біофунгіцидів і біоінсектицидів і їх інтегрування в технології вирощування сільськогосподарських культур Полісся.
Провідний фахівець з сертифікації «Органік Стандарт» Василь ШУКАЛОВИЧ пояснив механізм розробки стратегії та написання бізнес-плану щодо розвитку органічного агробізнесу. Він акцентував увагу слухачів на механізмах подачі заявки, процесі сертифікації та дієвих маркетингових інструментах щодо збуту виробленої продукції на внутрішньому і зовнішньому ринках. Питання, пов’язані з основами та особливостями процесу сертифікації органічної продукції, неодмінно викликали жваву дискусію серед учасників.
У рамках цього блоку завідувач сектору впровадження програм Департаменту Агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації Людмила КОСТЮЧЕНКО ознайомила жінок-фермерів зі специфікою участі у державних грантових програмах. Доповідач окреслила існуючі напрямки державної підтримки та розкрила особливості формування та подання заявки до департаменту.
ПРАКТИЧНИЙ БЛОК
В рамках практичного модуля для учасниць проєкту було організовано поїздку до ПП «ІМПАК» (м. Андрушівка Бердичівського р-ну Житомирської обл.), де їх гостинно зустрів керівник підприємства Сергій Васильович Маліновський. Він коротко розповів про господарство, окреслив складові елементи успішного агробізнесу та запросив відвідати приватний дослідницький сортовипробувальний комплекс багаторічних культур. Там учасники ознайомились з особливостями закладки та догляду за виноградником. Присутніх приємно здивував стан плантацій винограду технічних сортів та саду, де на краплинному зрошенні вирощуються кісточкові, насіннячкові культури і горіх різних сортів. Учасникам було продемонстровано технологію збору горіхів. Також було проведено мастер-клас з дегустації вина і організовано екскурсію на виноробню. Також було проведено майстер-клас з виготовлення сидру у домашніх умовах від фахівців Одеського національного технологічного університету, які вже тривалий час підтримують тісні зв’язки з цим підприємством.
В рамках ознайомлення жінок-фермерів з цікавими локаціями Поліського національного університету була проведена екскурсія по ботанічному саду, де було представлено колекцію зразків рослинної флори (типові та інтродуковані види), а також обговорено особливості їх вирощування на присадибних ділянках. Учасниками екскурсії піднімались питання розмноження і догляду за рослинами з вираженими лікувальними властивостями у нашому регіоні.
В останній день функціонування школи фермерства відбувся воркшоп на тему «Агроекологічні стратегії управління бур’янами». Організаторами заходу виступили учасники проекту AGROSUS, що функціонує у Поліському національному університеті за підтримки Європейського Союзу. Учасники школи визначили проблемні бур’яни, окреслили поточні підходи управління ними та часто використовувані гербіциди, колективно визначили важелі та бар’єри для використання агроекологічних стратегій боротьби з бур’янами в регіоні. В результаті обговорення, було спільно розроблено агроекологічні підходи до боротьби з бур’янами, які слід застосовувати для ключових регіональних сільськогосподарських культур в умовах континентальної частини України. Активно давали поради та брали участь в обговоренні експерти та гості заходу: заступник начальника Управління екології та природних ресурсів Житомирської ОДА, начальник відділу оцінки впливу на довкілля Микола СЕМЕНЮК, заступник начальника Державної екологічної інспекції Поліського округу Сергій МАЛЯРЧУК, начальних відділу державного екологічного нагляду (контролю) поводження з відходами та небезпечними хімічними речовинами Ірина Дзюба, провідний фахівець органу сертифікації органічного виробництва «Органік Стандарт» Василь ШУКАЛОВИЧ, директор ТОВ «Житомирсортнасіннєовоч» Андрій ЧИГИР, регіональний представник «БТУ-ЦЕНТР» Олексій КАРПОВ.
Також учасниця проєкту Людмила ДЕНИСЮК провела майстер-клас з переробки овочевої продукції і дегустацію крафтових виробів з овочів і фруктів (соки, пастила, халва, цукати тощо).