В Поліському національному університеті представлена єдина в Житомирській області акредитована освітня програма зі спеціальності «Водні біоресурси та аквакультура» з освітнього ступеня бакалавр і магістр. В лабораторії аквакультури проводяться дослідження з різними об’єктами тепловодної і холодноводної аквакультури.
Креветки були придбані в рамках науково-дослідної співпраці з ТОВ «Українська креветка» у м. Узин Київської області.
При вивченні питання штучного розведення гігантської прісноводної креветки було досліджено вплив безліч факторів – якість і температуру води, щільність посадки, склад корму і тривалість світлового дня. Шукали оптимальне поєднання факторів дослідним шляхом. При розведенні гігантської прісноводної креветки самок з ікрою в міру запліднення відбирали і поміщали в більш прохолодну воду з температурою в 20-22 °С. Потім температуру піднімали до 27-28 °С, що дозволяло домогтися одночасної появи потомства.
Для штучного вирощування відсаджували дорослих самок з ікрою в окремі акваріуми. Одержані постличинки витримували протягом місяця у штучно підсоленій морською сіллю воді й інтенсивно годували до досягнення ваги в 0,25-0,35 грами.
Потім креветки адаптували до прісної води і випускали у басейни постійного утримання з температурою води не нижче 22 °С і наявною розвиненої мікрофлорою (водорості, планктон, мікроорганізми). Далі постличинки ще два-три місяці тримали в окремому басейні до досягнення ними ваги в 2-3 грами.
Початкова щільність посадки мальків при цьому становила 1000-1200 особин на квадратний метр, а в міру їх росту зменшувалась до 250-400 особин. Підрослі екземпляри випускали у басейн до дорослих креветок і переводили на загальний режим годування.
Через півроку ракоподібні вступали у фазу розмноження, а через рік – досягали товарної маси у 75-100 грамів.
Пресслужба Поліського національного університету