Поліський національний університет за участі науковців та студентів проводить наукові дослідження, спрямовані на покращення технології розведення та вирощування австралійських раків в Україні.
Раки були придбані нами в рамках науково-дослідної співпраці з Білоцерківським національним аграрним університетом. При вивченні питання штучного розведення австралійського червонопалого раку було досліджено вплив сукупності факторів – активну реакцію води, температуру води, жорсткість води, вміст кисню, нітратів. Шукали оптимальне поєднання факторів дослідним шляхом. Було встановлено, що рак не вимогливий до якості води і витримує такі показники: активна реакція води в межах pH 6,5-8,5; жорсткість – від 5 до 20. Оптимальна температура води при утриманні – 20-28 ºС. Фактор, що лімітує ріст раків при утриманні – температура нижче 10 ºС і вище 36 ºС. Рак може виживати при низькому вмісті кисню і високому вмісті нітратів, але найнебезпечнішим для раку є наявність у воді іонів міді. Оптимальними параметрами для високого темпу росту були: pH – 8, жорсткість – 5-15, t води – 28 ºС, розчинений О2– 7 мг/л.
Живлення раків передбачало включення до раціону як овочів, так і тваринних білків. Загалом, у раціон включали черв’яків, личинок комах тощо. Статевої зрілості раки досягали у віці від 6 до 12 місяців. Великих особин для відтворення відбирали і поміщали в окремий басейн. Нерест цих раків відбувався до 3 разів на рік, самка відкладала від 300 до 1000 яєць, з них виживало приблизно 60%.
Якщо річковий рак виростає за 3-5 років, то «австралієць» за перші шість місяців свого життя важить 60 грамів (річковий рак досягає такої ваги на 3-му році життя). Якщо річковий рак дає потомство 1 раз на рік (до сотні раченят), то червонопалі раки можуть давати потомство до трьох разів на рік, причому, за раз народжується до тисячі мальків.
Перспективи вирощування австралійського рака в Україні чималі – австралійський рак має на 30% більше м’ясних ділянок, аніж річковий рак із українських водойм, а кілограм таких раків коштує не менше 500-700 гривень. До того ж, у порівнянні із раком, який росте в українських водоймах, м’ясо його австралійського «родича» значно смачніше.
Прес-служба Поліського національного університету