Власноруч виростити рослину – завдання до захисту диплома. У тепличному господарстві Поліського національного університету студенти органічним способом вирощують розсаду різноманітних овочів та квітів. Навчання супроводжують практичні заняття, корисні не лише для студентів, а й для довкілля, – інформує «5 канал».
Другокурсники факультету лісового господарства розмножують хвойні та декоративні рослини. Проводять експеримент: насіння, яке зимувало на відкритій місцевості Ботанічного саду, висіяли в теплиці. Цікавилися, чи будуть сходи.
«Бундук дводомний – найкраще найперший зійшов, представник родини бобових, також непогано сходить рядочок гледичії 3-колючкової, золотий дощ, сходить Хеномелес японський – айва японська. У нас гарна є сосна гімалайська, вона тільки 2 роки як почала давати насіння шишки», – розповіла кандидатка сільськогосподарських наук Тетяна Іванюк.
Університетська теплиця є навчально-науковою лабораторією овочівництва закритого ґрунту. Тут проходять практику майбутні агрономи.
«Вони сіяли, надалі пікірували, далі проводять дослідження згідно зі своїми тематиками, застосовують різні види добрив, різні стимулятори росту, щоб спостерігати, як ростуть і розвиваються рослини. В реальних умовах і в реальному часі. Не на відео, не по книжках», – зауважує доцент кафедри технологій у рослинництві Юрій Руденко.
У теплиці вирощують розсаду помідорів, кабачків, баклажанів, капусти, динь, гібриди огірків, перці світових та українських селекціонерів. Переважно це традиційні групи культур для поліського краю, які студенти вивчають і доглядають.
Поліський національний університет модернізував теплицю для практичних занять студентів агрономічного факультету і факультету лісового господарства три роки тому. Витратили на неї понад мільйон гривень.
У теплиці підтримують оптимальний мікроклімат – тут є автополив та опалення. Власними силами тут вирощують різноманітні рослини для озеленення.
«Ми використовуємо для оздоблення ботанічного саду, клумб, альпійських гірок, біля гуртожитків, центрального корпусу університету. Залишок ми звичайно реалізуємо на продаж, щоб перекрити витрати на насіння, ми купуємо торф, касети, щоб якраз перекрити витрати», – додає проректорка з наукової роботи та інноваційного розвитку Поліського національного університету Людмила Романчук.
Розсаду овочевих культур також частково продають містянам, а залишки вирощених овочів та фруктів віддають на утримання невеличкого контактного зоопарку, який розташований поряд із теплицею.
Пресслужба Поліського національного університету