У листопаді минулого року на базі кафедри економіки, підприємництва та туризму Поліського національного університету презентували музей туристичного краєзнавства «Мистецьке Полісся», де нині проводять екскурсії для юних відвідувачів. Директор музею-лабораторії Анна Івченко із задоволенням розповідає їм про культуру, звичаї поліщуків у ХVIII-XIX ст. та відкриває таємниці використання предметів побуту.
Мета створення такої лабораторії – покращення навчального процесу, наочної презентації різноманітних експонатів, можливість на практиці спробувати організувати та провести екскурсію, ознайомитись з концепцією складання екскурсій, виготовлення авторських сувенірів. Все це сприятиме розвитку методики організації та проведення сучасних просвітницьких, навчальних, рекреаційних занять з різновіковою аудиторією у просторі музею та навколомузейному просторі закладу вищої освіти.
На відвідувачів у музеї туристичного краєзнавства чекають інтерактивні експонати, писанкарство, ткання на верстаті, вироби з льону та конопель, фотозони, майстер-класи. Його головна особливість – можливість брати до рук експонати та навіть виготовити за їх допомогою сувеніри на згадку. Серед експозиції музею близько трьох десятків композицій та предметів: прилади та предмети організації побуту, традиційний український одяг, взуття та унікальні речі наших предків, яких вже зараз не побачиш у сучасному житлі українця.
Зокрема, днями – до 90-х роковин Голодомору в Україні, в музей завітали юні пластуни з Центру позашкільної освіти для дітей та молоді Житомирської обласної ради разом із керівником гуртка Андрієм Колосом.
Ганна Івченко продемонструвала їм предмети, які наші пращури використовували для вирощування зерна та виготовлення хліба, а Олена Чорна – керівник гуртка «Юні скаути», розповіла про Голодомор 1932-1933 років, показала жорна, які після виходу постанови про «п’ять колосків» почали у селян вилучати і знищувати.
Гуртківці Центру дізналися, які рослини споживали українці, щоб рятуватися від голоду, а також скуштували хліб із перемелених жолудів. Діток пригостили і печивом із висівок, символічно прикрашеним тризубом.
Пресслужба Поліського національного університету