У Поліському національному університеті відбулася зустріч, в рамках якої ректор Олег Скидан та заступник Голови Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Сергій Захарін обговорили проблематику впровадження в практику роботи підприємств та установ Держпродспоживслужби результатів наукових досліджень у сферах ветеринарної медицини, карантину та захисту рослин.
Зокрема, Сергій Захарін повідомив, що за дорученням Голови Держпродспоживслужби Сергія Ткачука протягом останнього року значно посилено співпрацю із провідними науковими установами та закладами вищої освіти, – інформують на сайті Держспоживслужби. Функціонує Науково-методична рада, до складу якої включено провідних наукових та науково-педагогічних працівників, у тому числі професорів профільних кафедр Поліського національного університету. Уважно вивчаються результати ключових наукових досліджень у сферах ветеринарної медицини, карантину та захисту рослин, що виконані підвідомчими установами, а також закладами вищої освіти.
Опрацьовуються моделі подальшої модернізації цифрової інфраструктури служби. Розробляються проекти документів щодо створення Єдиного порталу Держпродспоживслужби та платформи eFood, які об’єднають функціонал різних інформаційно-комунікаційних систем (у тому числі публічних реєстрів).
Сергій Захарін також нагадав, що постановою Кабінету Міністрів України від 21 квітня 2023 року № 379 затверджено Положення про післядипломну освіту та інші форми підвищення кваліфікації спеціалістів ветеринарної медицини. Розглянуто та затверджено відповідні навчальні плани та програми, а також навчально-методичні матеріали. Вказана робота виконується на основі сучасних цифрових технологій.
Ректор Поліського національного університету Олег Скидан розповів про ключові результати наукових досліджень у сферах ветеринарної медицини, карантину та захисту рослин, а також можливості впровадження цих результатів в практику. В університеті функціонує Центр колективного користування науковим обладнання «Наземний інформаційний комплекс космічного моніторингу Землі», результати досліджень якого можуть бути використані для прогнозування врожайності ключових сільськогосподарських культур, а також хвороб рослин.
Значний інтерес представляють результати моніторингу впливу токсичних речовин, що містяться у питній воді і кормах, на здоров’я великої рогатої худоби та безпечність продукції. Опрацьовуються можливості впровадження комплексного проєкту щодо застосування ГІС-технологій для забезпечення ефективної реалізації функцій Держпродспоживслужби у галузі ветеринарної медицини, сферах безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, карантину та захисту рослин.
Разом з тим, Сергій Захарін та Олег Скидан обговорили пропозиції про популяризацію серед здобувачів освіти актуальних знань у сферах захисту рослин, безпечності харчових продуктів, лабораторної діагностики, ощадливого використання природних ресурсів, а також про діяльність Держпродспоживслужби та її підвідомчих установ.
«Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів підтримує співпрацю з провідними університетами. Приємно відзначити, що науковці Поліського національного університету мають чимало наукових розробок, які готові до впровадження в практику ветеринарної медицини, карантину та захисту рослин. Ми домовились про подальше розширення співробітництва у реалізації наукових проєктів. Нам цікаві новітні наукові та інноваційні розробки, що можуть бути використані в управлінській практиці, у сферах ветеринарної медицини, безпечності харчових продуктів, фітосанітарної безпеки. Окрім того, на мою думку, доцільне підвищення обізнаності громадян, у тому числі здобувачів освіти, щодо широкого кола питань, у першу чергу – у сфері безпечності харчових продуктів, догляду за домашніми та сільськогосподарськими тваринами, раціонального використання земель, ефективного вирощування різних рослин, захисту прав споживачів тощо. Поліський національний університет здійснює підготовку фахівців за широким переліком спеціальностей, і ми із задоволенням запрошуємо кращих випускників на роботу до органів та установ Держпродспоживслужби», – зазначив Сергій Захарін.
Пресслужба Поліського національного університету