У стінах Поліського цифрового інноваційного хабу «POLIDIH», що з грудня минулого року діє у Поліському національному університеті, 5-6 червня проходила VІІ Міжнародна науково-практична конференція «Проблеми виробництва і переробки продовольчої сировини та якість і безпечність харчових продуктів».
Серед учасників – академічна спільнота, аграрний бізнес та представники органів державної влади, до яких із вітальним словом звернулися ректор Поліського національного університету Олег Скидан та завідувач науково-дослідною частиною університету Наталія Куцмус.
Конференція стала чудовим майданчиком для обговорення ряду проблем виробництва і переробки продовольчої сировини та якості і безпечності харчових продуктів.
На пленарному засіданні спікери представили глибокі та змістовні виступи, які стали поштовхом до конструктивного обговорення сучасних викликів у сфері харчової безпеки, переробки сировини та сталого аграрного розвитку:
– Інна ДРАНИЦЯ, начальник управління розвитку цифрових трансформацій в аграрному секторі економіки Мінагрополітики.
– Олександр РЕВНІВЦЕВ, експерт з біобезпеки мисливських господарств ФАО в Україні, ФАО (ООН).
– Тетяна ДАВИДЮК, професор, д. е. н., Інститут економічних досліджень, Інститут вищих досліджень імені Масарика Чеського технічного університету в Празі.
– Олександра ГУЦОЛ, аспірантка, Краківський сільськогосподарський університет.
– Тарас ГУЦОЛ, Український університет у Європі.
– Jacek SKUDLARSKI, д. тех. н., Варшавський університет природничих наук.
– Генадіє ЧОБАНУ, старший науковий співробітник, доктор наук, Національний науково-дослідний інститут з праці та соціального захисту (INCSMPS), Університет ARTIFEX у Бухаресті
– Олена МАНДРИК, PhD, співзасновниця Науково-виробничого об’єднання «АПІМЕДІКУМ», керуюча напрямом здоров’я бджіл у ГО «Фундація жінок пасічниць».
– Роман ДЕМЯНЧУК, заступник начальника відділу охорони водних біоресурсів «Рибоохоронний патруль» Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Житомирській області.
– Василь ШЕВЧУК, директор ТОВ «ЕКОМЯСО ПОЛІССЯ».
– Сергій ПАВЛЮК, аудитор з атестації харчових підприємств, головний аудитор з сертифікації СКБХП, аудитор СЕМ відповідно до ДСТУ ISO 14001, аудитор GMP, ДСТУ EN ISO 22716.
– Дар’я ЗАХАРЧУК, здобувач освітнього ступеня доктор філософії за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» Поліського національного університету.
– Світлана ФУРМАН, PhD, координатор проєкту «Досвід ЄС у зеленому сільському господарстві для відновлення та трансформації України у післявоєнний період» програми Erasmus+ за напрямом Jean Monnet Module, доцент кафедри ветеринарної епідеміології Поліського національного університету.
У рамках конференції також було проведено низку заходів, приурочених до Всесвітнього дня безпечності харчових продуктів. Зокрема, відбулася екскурсія на підприємство харчової промисловості ТОВ «Житомирський м’ясокомбінат» з метою ознайомлення з сучасними технологіями виробництва та впровадженими системами управління безпечністю харчових продуктів. Окрім того, у Житомирській регіональній державній лабораторії Держпродспоживслужби України відбувся мітап на тему «Сучасні підходи до забезпечення харчової безпеки», під час якого було обговорено новітні практики та виклики у сфері контролю якості харчових продуктів.
Під час мітапу пройшла урочиста церемонія вручення сертифікатів учасникам навчальних курсів, організованих у межах реалізації проєкту «Досвід ЄС у зеленому сільському господарстві для відновлення та трансформації України у післявоєнний період», що впроваджується за підтримки Програми Erasmus+ (напрям Jean Monnet Module).
Пресслужба Поліського національного університету