Кафедра технологій виробництва, переробки та якості продукції тваринництва створена у 2021 р. (Наказ № 196/од від 28.10.2021 р.) шляхом реорганізації кафедр технологій виробництва продукції тваринництва і технологій переробки та якості продукції тваринництва.
У 1930 році розпочала діяльність кафедра тваринництва, яка з 1979 року мала назву кафедра загального тваринництва, а з 1993 – зооекології. У різні роки значний внесок у становлення та розвиток цих кафедр зробили доктори сільськогосподарських наук, професори Володимир Соловей, Григорій Мельохін, Володимир Славов, доценти Євгеній Задерій, Іван Гуменюк, Михайло Комісаренко, Іван Панасюк, Володимир Кушнір, Олександр Садик, Світлана Блідченко, Іван Гранківський, Микола Побірський, Валерій Андрійчук.
Наразі кафедру очолює доцент, кандидат сільськогосподарських наук, помічник декана технологічного факультету з організаційної роботи Тетяна Вербельчук.
Кафедра є випусковою для здобувачів ос бакалавр зі спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» галузі знань 20 «Аграрні науки та продовольство». Гарантом освітньої програми підготовки бакалаврів є кандидат сільськогосподарських наук, доцент Тетяна Вербельчук.
Структурним підрозділом кафедри є навчальна лабораторія тваринництва Поліського національного університету (https://polissiauniver.edu.ua/навчальна-ферма, https://cutt.ly/zONm0nU) з навчальною пасікою (https://polissiauniver.edu.ua/2021/03/22/навчальна-пасіка). Лабораторія здійснює різноманітні форми культурного обслуговування населення, зокрема, оглядові екскурсії при збереженні сприятливих умов утримання тварин (https://cutt.ly/zONm0nU). Крім того, відкрито набір слухачів на курси бджолярів (https://cutt.ly/lOVMSsm).
Філії кафедри на виробництві, що залучені в освітній процес:
Науково-педагогічний склад кафедри
Освітній процес на кафедрі забезпечує досвідчений науково-педагогічний колектив із 15 кандидатів наук. До викладання лекцій, проведення лабораторних і практичних занять залучаються висококваліфіковані працівники галузі й провідні вчені вітчизняних та зарубіжних навчальних і наукових закладів та установ.
Науково-педагогічні працівники кафедри характеризуються великим досвідом наукової, методичної та організаційної роботи. Протягом останніх п’яти років вони взяли участь у ряді міжнародних проєктів, зокрема: «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства» (2017–2019 рр.); «SaveBees – Save endangered bees to improve nutrition, health and life quality of human» (Фонд Вишеградської четвірки країн Європейського Союзу, № 21910411, 2019–2020 рр.); «Радіаційно-гігієнічна оцінка агроекосистем та їх роль у формуванні доз опромінення населення у віддалений період після аварії на ЧАЕС» (Товариство сприяння науці та Медичний університет Доккьо, Японія, 2017–19 рр.); «Створення онлайн-платформи для професійної освіти жінок-бджолярів (House of Europe, № 15303-EDU, 2021 р.).
Науково-педагогічні працівники кафедри активно та регулярно підвищують свій професійний рівень шляхом участі у конференціях, форумах, семінарах, вебінарах, мітапах, тренінгах тощо. За останні п’ять років пройшли міжнародне стажування в освітніх та наукових установах Тетяна Вербельчук, Микола Слюсар, Альона Шуляр, Аліна Шуляр, Ольга Лісогурська, Володимир Ткачук, Віктор Ткачук, Сергій Вербельчук, Віта Трохименко.
Навчальна та навчально-методична робота
Науково-педагогічними працівниками кафедри щорічно видається понад 30 навчально-методичних праць та 3-5 підручників і посібників.
Кафедра здійснює освітній процес на технологічному факультеті та факультеті ветеринарної медицини. Науково-педагогічні працівники кафедри забезпечують викладання близько 50 нормативних і вибіркових дисциплін (https://cutt.ly/bOLB7tH, https://cutt.ly/IOV2npk), зокрема:
– технологія виробництва молока і яловичини;
– технологія промислового молочного скотарства;
– технологія спеціалізованого м`ясного скотарства;
– технологія виробництва продукції свинарства;
– технологія промислового свинарства;
– технологія виробництва продукції птахівництва;
– технологія виробництва продукції аквакультури;
– технологія виробництва продукції бджільництва;
– конярство;
– технологія виробництва продукції кролівництва та звірівництва;
– технологія виробництва продукції вівчарства;
– інноваційні технології виробництва продукції тваринництва;
– методика наукових досліджень та патентування;
– сучасні методи досліджень у тваринництві;
– моделювання технологічних процесів у тваринництві;
– технологія виробництва продукції козівництва;
– промислове тваринництво і здоров’я тварин;
– основи фахової діяльності та правознавства;
– ветеринарна радіобіологія;
– інноваційні технології переробки продукції тваринництва;
– біотехнологічні основи переробки тваринницької сировини;
– інноваційні технології переробки молока;
– технологія переробки продукції тваринництва;
– технологія продуктів забою тварин;
– технологічне обладнання цехів з переробки продукції тваринництва;
– технологія виробництва екологічно чистої та органічної продукції тваринництва;
– стандартизація продукції тваринництва;
– техноекологія;
– радіобіологія у тваринництві.
Наукова робота
Наукова робота на кафедрі спрямована на розв’язання актуальних проблем виробництва, переробки та якості і безпечності продукції тваринництва, зокрема, регіональних у рамках Стратегії розвитку Житомирської області на період до 2027 р.
Науково-педагогічні працівники кафедри працюють над такими науковими темами: «Опрацювання технологій виробництва продукції тваринництва в умовах Полісся та Лісостепу України», «Науково-практичне обґрунтування раціонального ведення бджільництва в контексті збереження біорізноманіття, покращення харчування, здоров’я та якості життя людини»; «Удосконалити годівлю тварин за рахунок мінерального живлення у ФГ «Моя ТЕРРА»; «Опрацювання технології ведення галузі козівництва»; «Біоекологічні основи переробки та якості продукції тваринництва для забезпечення безпеки харчових продуктів»; «Диверсифікація виробництва екологічно безпечної продукції молочного скотарства в регіонах з техногенним навантаженням».
Щороку науково-педагогічні працівники факультету видають 3-5 монографій, понад 25 статей та 50 публікацій апробаційного характеру.
Співвиконавцями наукових тем кафедри є здобувачі освіти, чому сприяє діючий науковий гурток «Дослідник». Вони беруть активну участь у конкурсах, олімпіадах, конференціях, семінарах, круглих столах тощо, зокрема, у:
За результатами науково-дослідної роботи щорічно здобувачі вищої освіти, керівниками яких є науково-педагогічні працівники кафедри, публікують понад 70 наукових праць.