КЛЮЧОВІ МОМЕНТИ
пілотного проєкту з навчання жінок-фермерів прогресивним принципам ведення рослинництва, що реалізовано на базі Поліського національного університету спільно з Департаментом агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації за спонсорської підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA)
БЛОК 1. ОСНОВИ ЕКОНОМІКИ ТА МЕНЕДЖМЕНТУ
Ректор університету Олег СКИДАН привітав зі стартом другого етапу проєкту та підкреслив особливу роль жінок у аграрному секторі України, окреслив перспективи розвитку малого та середнього агробізнесу в напрямку садівництва та овочівництва, зокрема, в умовах закритого ґрунту. До проєкту залучено 25 жінок-фермерів і професорсько-викладацький склад університету.
Одним з ключових напрямків для жінок-фермерів є основи економіки та менеджменту, який презентували кандидати економічних наук Лариса ЛЕВКІВСЬКА, розкривши важливі питання щодо механізму організації аграрного бізнесу та Тетяна ШВЕЦЬ, акцентувавши увагу на плануванні діяльності власного бізнесу. В свою чергу, Олександр ОПАЛОВ підкреслив важливість виваженого підходу щодо фінансового забезпечення фермерського господарства, зокрема, на основі кредитування, лізингу та грантових програм, а Марина ЯРЕМОВА висвітлила основні інструменти, принципи і підходи управління сталим розвитком агробізнесу.
БЛОК 2. УПРАВЛІННЯ ПІДПРИЄМСТВОМ І ВИРОБНИЧИЙ МЕНЕДЖМЕНТ
Цей блок був присвячений управлінню підприємством і проблематиці виробничого менеджменту. Зазначену тематику розпочав кандидат економічних наук Олександр КОВАЛЬЧУК, розкривши причини виникнення проблемних ситуацій, наявні підходи до їх аналізу і попередження, акцентувавши увагу на принципах, структурі та контролі реалізації технології підготовки та прийняття рішень.
Під час презентації сучасних методів управління підприємствами галузі рослинництва, кандидат економічних наук Тетяна УСЮК зосередила увагу на інноваційних методах менеджменту та методології Lean, зокрема, щодо визначення цінності продукту для споживача. Також було проаналізовано види втрат підприємства та охарактеризовано основні інструменти Lean у сфері аграрного бізнесу.
Аграрний дискурс на тему: “Європейський досвід Спільної аграрної політики ЄС: проблеми та пріоритети для жінок фермерів” провела доктор економічних наук Тетяна ЗІНЧУК. Слухачі мали можливість оволодіти знаннями та отримати прикладний досвід щодо основних засад європейської аграрної політики, механізму її реалізації, стандартів та норм господарювання, а також перспектив розвитку через модернізацію.
Продовжила зазначену тематику доктор економічних наук Наталія КУЦМУС з темою: «Управління розвитком бізнесу та створення доданої вартості», провівши практичний тренінг, який був спрямований на вміння розробляти та аргументувати напрямки розвитку бізнесу з пріоритетом на створення доданої вартості. Тренінг реалізовано з використанням методології “job-to-be-done”, яка дозволяє бізнесу правильно визначати мотиви й логіку дій клієнтів у певних ситуаціях і використовувати ці знання для успішної розробки й просування продуктів та послуг.
БЛОК 3. ОРГАНІЗАЦІЯ ВИРОБНИЦТВА ОКРЕМИХ КУЛЬТУР
Блок був присвячений технологічним аспектам організації вирощування окремих культур. Зазначену тематику висвітлила кандидат сільськогосподарських наук Лариса ДОВБИШ з темою «Вибір і використання ресурсів виробництва, а саме насіння, добрив та засобів захисту». Було проаналізовано сучасний стан і тенденції ринку України щодо потенціалу насіння традиційних, овочевих й нішевих культур, їх сортів і гібридів, особливості проведення сортозаміни та сортооновлення. Також розглянуто питання підбору певних видів сучасних мінеральних й органічних добрив, норми, строки, способи їх внесення з врахуванням біологічних особливостей культур та зони вирощування. Особливу увагу, було приділено системі захисту сільськогосподарських й овочевих культур щодо шкодочинних об’єктів, розглянуто асортимент і діючі речовини представлених на ринку України хімічних та біологічних засобів захисту рослин.
Особливий інтерес викликав технологічний блок вирощування найпоширеніших ягідних культур та його економічне обґрунтування за умови закладання невеликих плантацій, який представив кандидат сільськогосподарських наук Вадим ПЕЛЕХАТИЙ. Тому блок з розвитку ягідництва у невеликих і середніх фермерських господарствах пройшов у форматі жвавої дискусії.
Сергій ЖУРАВЕЛЬ презентував новий та перспективний напрямок агросіті або вертикального фермерства, що розкриває технологію вирощування мікрозелені, проростків, харчових квітів, вітграсу. Охарактеризовано субстрати, які застосовуються в промисловій технології вирощування мікрозелені, якісні показники насіння та види культур, які є перспективними в даному напрямку, оптимальні температурні режими та режими зволоження. Особлива увага була приділена економічним показникам і технологічним аспектам щодо установок по вирощуванню, зокрема параметрам освітлення, поливу та відводу зайвої води. Наведені цінові аспекти й можливі напрями реалізації даної продукції та можливість впровадження технології вирощування, як основного виду бізнесу, так і як додатковий резерв до інших видів сільськогосподарського виробництва.
Світлана СТОЛЯР розглянула перспективний бізнес-план створення підприємств з вирощування декоративних та квіткових рослин. Було обґрунтовано оптимальні його площі, асортимент культур, технологічні аспекти їх вирощування, проаналізовано основні ризики та напрями реалізації вирощеної продукції, окреслено цільову аудиторію, визначено перспективи розвитку даного напрямку діяльності в межах України та вихід на міжнародні ринки.
Сергій ЖУРАВЕЛЬ проаналізував найбільш перспективні для промислового вирощування лікарські рослини, особливості органічної технології їх вирощування, зроблено економічну оцінку і обґрунтування окремих аспектів їх виробництва, проаналізовано технологічні прийоми первинної доробки лікарської сировини, особливо, рослин ефірно-олійного спрямування, таких як розторопша, чорний кмин й амарант. Власним досвідом з цього питання поділився директор підприємства з вирощування та переробки лікарської сировини Сергій ОЛІШЕВСЬКИЙ, який детально проаналізував особливості та специфіку збирання, сушки і реалізації дикоросів, акцентувавши увагу на проблемних місцях даного бізнесу та економічних аспектах в контексті сучасної ситуації на ринку.
Актуальну тематику щодо сучасних технологій розвитку грибництва у малих фермерських господарствах було висвітлено кандидатом сільськогосподарських наук Вірою ПОЛІЩУК. Вона акцентувала увагу на технології отримання міцелію найбільш поширених штамів К-17 і Р-80, особливостях засіву блоків, вимогах до режимів температури, вологості та освітлення, особливостях збирання і ринках збуту продукції грибництва, оцінила можливості та перспективи промислового вирощування грибів в Україні.
Завершила тематику даного блоку доктор сільськогосподарських наук Тетяна ФЕДОНЮК, обґрунтувавши можливості зменшення обсягів застосування синтетичних гербіцидів у фітоценозах пшениці озимої, кукурудзи та соняшнику, що сприятиме зниженню негативного впливу на навколишнє середовище, а також продемонстровано інструменти і агроекологічні стратегії боротьби з сегетальною рослинністю в умовах Полісся України.
БЛОК 4. ОРГАНІЗАЦІЯ ВЕДЕННЯ ТЕПЛИЧНОГО ГОСПОДАРСТВА
В рамках тематики четвертого блоку, присвяченого організації ведення тепличного господарства, кандидат технічних наук Сергій МІНЕНКО розкрив технічні й технологічні особливості різних конструкцій теплиць, особливості підбору культур і субстратів для вирощування продукції овочівництва та квітникарства в умовах закритого ґрунту. Акцент було зроблено на суворому дотриманні регламентів щодо умов вирощування, якості насіннєвого матеріалу та автоматизації процесів регулювання мікроклімату в теплицях четвертого і, особливо, новітніх комплексах п’ятого поколінь.
Особливості розробки проєктно-кошторисної документації будівництва теплиць та інші економічні аспекти їх функціонування розкрив кандидат технічних наук Василь САВЧЕНКО, яким було розглянуто поняття безпечності харчових продуктів, детально проаналізовано різні технологічні системи та можливості вирощування культур з коротким (салати), середнім (огірок) і довгим (полуниця) циклами розвитку. Також зроблено аналіз українського ринку овочевої групи, вирощеної в умовах закритого ґрунту, та окреслено перспективні напрямки його розвитку.
БЛОК 5. ТЕХНІЧНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ВИРОБНИЦТВА
В рамках тематики п’ятого блоку, присвяченого технічному забезпеченню виробництва, виступив кандидат технічних наук Віктор БІЛЕЦЬКИЙ, окресливши сучасний стан машино-будівної галузі України та перспективи її розвитку. Жваву дискусію викликало питання доцільності використання спеціалізованої техніки для виробництва окремих видів продукції в малих фермерських господарствах.
Продовжив тематику технічного блоку кандидат сільськогосподарських наук Микола КРАВЧУК, обґрунтувавши переваги, особливості і напрямки застосування БПЛА у агросфері. Акцент було зроблено на можливостях дронів з мультиспектральною камерою та особливостях використання агродронів в умовах точного землеробства. Науковий консультант Віталій АНДРОЩУК звернув увагу на окремих аспектах приготування робочих розчинів бакових сумішей, а також продемонстрував дію адьювантів, що особливо актуально при ультрамалооб’ємних обприскуваннях агродронами.
БЛОК 6. ОРГАНІЗАЦІЯ ОБЛІКУ
Кандидат економічних наук Роман САВЧЕНКО розглянув порядок організації продажів на основі використання ПРРО та спеціалізоване бухгалтерське програмне забезпечення для автоматизованого ведення обліку та проведення фіскальних розрахунків та розкрив особливості ведення обліку й оподаткування ФОП 1, 2, 3 груп, а також специфіку для підприємців, що оподатковуються за 4 групою єдиного податку. Акцент було зроблено на аналізі наявного на ринку програмного забезпечення для автоматизованого ведення бухгалтерського обліку та фіскальних розрахунків для ведення фермерського господарства.
БЛОК 7 ОРГАНІЗАЦІЯ ЮРИДИЧНОЇ ПІДТРИМКИ ДІЯЛЬНОСТІ ФЕРМЕРСЬКИХ ГОСПОДАРСТВ
І ЗАХИСТУ ЇХ ПРАВ ТА ІНТЕРЕСІВ
Кандидат юридичних наук Руслана ЛЯШЕНКО розкрила правові засади захисту прав та інтересів суб’єктів фермерських господарств. Було зроблено аналіз діючого законодавства та наведено низку відповідних прикладів з судової практики. В рамках зазначеного блоку кандидат юридичних наук Наталія БОНДАРЧУК акцентувала увагу слухачів на правовому режимі земель фермерських господарств і особливостях вирішення земельних спорів.
БЛОК 8. ЗБУТ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОЇ ПРОДУКЦІЇ
Кандидат економічних наук Наталія СТЕПАНЕНКО розкрила механізми прийняття ключових бізнес-рішень у процесі розробки та реалізації продуктової та збутової стратегії на певний період часу. Спікерка продемонструвала специфіку практичного застосування концепції трирівневої моделі товару, життєвого циклу продуктової пропозиції та обґрунтувала релевантні інструменти імплементації товарних та збутових стратегій.
Людмила ТАРАСОВИЧ, кандидат економічних наук, зробила акцент на сучасних інструментах вирішення гострих для виробників питань, пов’язаних зі збутом продукції за різними маркетинговими каналами, зосередила увагу на особливостях побудови логістичних ланцюгів з позицій оцінки їх ефективності та конкурентоспроможності, ціноутворенні в логістичних бізнес-процесах сегментів В2В та В2С.
Продовжила даний блок кандидат економічних наук Інна ВОЛКОВА, ознайомивши із сучасним інструментарієм маркетингових комунікацій в системі менеджменту фермерського господарства, акцентувала увагу на механізмах реалізації проактивних комунікацій. Особливу зацікавленість присутніх викликала дискусія щодо формування та реалізації комплексу інтегрованих маркетингових комунікацій, актуальність використання каналів комунікації, а також поєднання різних інструментів комунікаційного комплексу.
Практичний тренінг на тему «Як фермеру створити власний бренд?» дав змогу слухачам набути навичок формування змістовного наповнення інструментів комплексу маркетингу, зокрема, визначати структурний профіль цільового споживача, точки диференціації продуктової пропозиції, а також розробки місії корпоративного бренду.
ПРАКТИЧНИЙ БЛОК
Цей день був присвячений практичній частині тренінгу, а саме відвідуванню двох сучасних тепличних господарств з вирощування овочевих та квіткових рослин (гортензії, тюльпанів). Зокрема, відвідали ТОВ «Станишівський овочевий комбінат», який має 6 га території закритого ґрунту та спеціалізується на вирощуванні огірків та помідорів з використанням технології базальтової вати. Головний агроном Юлія АЛІЄВА тепличного господарства детально розповіла про технологічні прийоми, сорти, температурні режими та режими зволоження, які необхідні для вирощування даних культур.
Далі продовжили екскурсію в тепличне господарство «SAVCHENKO GREEN FARM», яке займається вирощуванням квіткових рослин та розсадою овочевих культур. Директор господарства Василь САВЧЕНКО детально ознайомив з особливостями різних конструкцій теплиць, їх перевагами та недоліками. Учасники відвідали сучасні теплиці, де було продемонстровано лінію по дорощуванню гортензій, ознайомлено з технологічними циклами та особливостями їх вирощування.
Також учасники відвідали одного з лідерів органічного виробництва в Україні – ПП «Галекс-Агро». Виконавчий директор компанії Сергій ЛЕОНЕЦЬ та провідний агроном Олександр КАРПИШИН акцентували увагу на специфіці органічного виробництва, зокрема, технологічних операціях, що застосовуються при вирощуванні сільськогосподарських культур. З цією метою було представлено парк с.-г. машин, зокрема, ґрунтообробні знаряддя, сівалки точного висіву і зернозбиральну техніку. Учасники семінару також були ознайомлені з елеваторами, складськими потужностями підприємства, механізмом завантаження зерна, процесом відбору проб зерна, його сушіння, зберігання, затарювання у біг-беги для подальшої реалізації або відправки на експорт. Також учасниці відвідали сертифікований органічний горіховий сад площею близько 50 га.
Головним агрономом Олександром КАРПИШИНИМ було продемонстровано можливості застосування дрона для спостереження за станом перезимівлі озимих культур. Також цей дрон агрономічна служба агропідприємства використовує для оперативного контролю за станом посівів протягом вегетації, оцінки пошкодження посівів шкодочинними організмами та контролю за іншими технологічними процесами.
Для підведення підсумків реалізації проєкту були запрошені експерти з різних напрямків, зокрема, голова Асоціації фермерів та приватних землевласників Житомирської області Юрій ДРАГАН, керівник ГО «Земельна варта Житомирщини» Олександр МІЩЕНКО та ряд інших фахівців. Вони прийняли участь у спільному ворк-шопі, де було проаналізовано та оцінено ефективність отриманих знань під час проведення курсів, висловлені побажання та сформовані плани на майбутнє.
Залучені експерти оцінили потенціал та ефективність проведення таких навчань, а також їх особливу необхідність у період військової агресії, адже набуття знань з сучасних та перспективних агротехнологій дає можливість в нелегких умовах ефективно організувати агробізнес в малих та середніх фермерських господарствах. Усі учасниці висловили вдячність Поліському національному університету та Японському агентству міжнародного співробітництва (JICA) за надану можливість прийняти участь у цьому проєкті та виявили бажання прийняти участь у подальших його етапах.
З заключним словом виступили ректор Поліського національного університету Олег СКИДАН та заступник голови Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації Ніна ДОБРИНСЬКА, які подякували всім учасникам за особливий інтерес і зацікавленість ініціативою Поліського національного університету і Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської обласної військової адміністрації за спонсорської підтримки Японського агентства міжнародного співробітництва (JICA) в підготовці й проведенні даного проєкту. Вони висловили побажання і сподівання щодо продовження його в рамках «Польової школи фермера» і розширення її до національного рівня. Фінальною частиною було вручення сертифікатів, роздаткових матеріалів та подарунків.